Voor De Amerikaanse particuliere belegger Sean Ryan heeft de aandelenhandel weinig geheimen. Zijn vader was een succesvol belegger en won diverse beleggingscompetities. 

Ryan werd geïnspireerd door het succes van zijn vader en besloot dat hij full time wilde gaan beleggen. Hij is nu op 29-jarige leeftijd in de voetsporen van zijn vader getreden en eindigde in 2022 op de derde plek in de jaarlijkse nationale beleggerscompetitie van de Verenigde Staten.

Hij behaalde afgelopen jaar een rendement van 132 procent. Dat is een indrukwekkend resultaat, gelet op het feit dat de aandelenmarkt in 2022 zwak presteerde.

Ryan doet al sinds 2019 mee aan de jaarlijkse beleggingscompetitie in de VS en behaalt vooralsnog hoge rendementen: 51,8 procent in zijn eerste jaar, 128 procent in 2020 en 18 procent in 2021. 

Na het afronden van zijn studie bedrijfskunde in 2016 keek hij twee jaar mee met zijn vader en leerde hij hoe hij moest beleggen. In die periode verdiepte hij zich zowel in technische analyses van koersgrafieken als in de fundamentele analyse van bedrijfsresultaten.

"De laatste vier jaar ben ik vooral bezig met technische analyse", zegt Ryan. Hij is tot de conclusie gekomen dat het verhaal van een bedrijf over de strategie en groeiprognoses zijn oordeel vertroebelt. Dus hij heeft in de loop der jaren zijn eigen beleggingsmethode aangescherpt, waarbij hij zich alleen maar concentreert op technische koerssignalen.

"Als je denkt dat een bedrijf met geweldige kwartaalcijfers gaat komen terwijl de beurskoers daalt, wordt je misschien aangemoedigd het aandeel nog wat langer vast te houden", zegt Ryan. "Als je alleen naar de grafiek kijkt, stap je eerder uit." 

Hij geeft toe veel geleerd te hebben van zijn vader, maar de grootste les was geen specifieke strategie. Het was meer de manier waarop zijn vader de markt benaderde.

"Als hij een positie heeft ingenomen en de koersbeweging zich tegen hem keert, kan hij accepteren dat hij het verkeerd heeft gezien en zijn positie opgeven. Dat kan je niet leren uit een boek", zegt Ryan.

Zijn ervaring met handelen op de beurs en meerdere mislukkingen hebben Ryan geleerd dat de markt een beest is dat je niet kan controleren en waar je voor moet buigen, als blijkt dat je verkeerd zit.

6 lessen over tactisch beleggen

Leren hoe je moet verliezen is het allerbelangrijkst, zegt Ryan. Daarom moet je eraan wennen een aandeel dat daalt zo snel mogelijk te verkopen. Ryan heeft bepaald hoeveel verlies hij wil accepteren door duidelijke grenzen te stellen: hij neemt nooit een verlies groter dan 1 procent van zijn totale beleggingsportefeuille. Heel veel handelaren kunnen door vast te houden aan zo'n strikte regel veel geld besparen, zegt hij.

Een andere manier om de risico's te beteugelen is het afgeven van een 'sell stop order' (een verkooporder met een koers die onder de huidige prijs ligt). Als een aandeel bijvoorbeeld 10 procent is gestegen, legt Ryan zo'n order in op het niveau van de break even-koers, ofwel de koers waarbij hij is ingestapt.

Als het aandeel terugvalt tot onder de vastgestelde koers, wordt het verkocht. Hiermee dekt Ryan eventuele koersverliezen af. Toch brengt zo'n verkooporder ook risico's met zich mee. Als een aandeel heel snel daalt, kan de verkooporder mogelijk niet op tijd vervuld worden. 

Hij vermijdt zeer volatiele aandelen. Aangezien hij een 'swing trader' is — wat betekent dat hij een aandeel een aantal weken of maanden vasthoudt en dan verkoopt — kijkt Ryan bij voorkeur naar aandelen die een aantal weken netjes binnen een bepaalde bandbreedte bewegen en dan plotseling flink stijgen.

Het gaat dan om een stijging van ergens tussen de 20 procent en 100 procent in een paar weken tijd. Die stijging moet gepaard gaan met een groter handelsvolume. Voor Ryan is dat een teken van plotseling toenemende interesse onder beleggers.

Hij noemt dit patroon stilte voor de storm. Het scherpe contrast tussen nauwelijks beweging en dan ineens een snelle stijging wijst erop dat er een reden achter de verandering zit en er echt toekomt in het aandeel zit. 

Hij probeert nooit te kopen bij een eerste koersstijging en wacht niet met verkopen tot de piek, omdat de bodem en de piek moeilijk te bepalen zijn. Ryan neemt nooit een positie in tijdens een eerste rally. Hij wacht dan tot het aandeel weer wat terugvalt. En als het aandeel dan na een paar dagen of weken opnieuw gaat stijgen, stapt hij in. 

"Ik stap meestal weer uit aan het begin van de derde beweging. Dus ik probeer niet te kopen op de bodem en niet te verkopen op de top. Ik probeer gewoon in dat middengedeelte te blijven", zegt Ryan. 

Bij het meekijken met zijn vader heeft hij gezien dat koersbewegingen meestal in drie golven plaatsvinden, of het nu omhoog of omlaag is. Dit geldt zowel voor dagpatronen als voor bijvoorbeeld een beweging binnen een maand. Ryan heeft geen historische data om zijn observatie mee te onderbouwen, maar ziet het als ritme van de markt.

Als je op deze manier naar het koerspatroon van een aandeel kijkt, dan is er een eerste beweging, vervolgens een tweede beweging die het minste risico met zich meebrengt en dan een derde beweging waarbij je kan handelen, maar met grotere risico's. Er kan zelfs een vierde of vijfde rally komen, maar dan neemt het risico nog veel verder toe. 

Een belangrijke indicator is de 'Relative Strength Index' (RSI), die je volgens Ryan onafhankelijk van wat de koers van een aandeel doet goed moet meewegen. De index bepaalt de kracht of de zwakte van een aandeel op basis van de recente slotkoersen. Als de koers van een aandeel omhoog gaat, maar de RSI omlaag dan nadert de rally waarschijnlijk zijn einde. 

"Ik heb aandelen zien stijgen, terwijl de RSI terug aan het dalen was. De beste manier om op tijd uit te stappen is om te verkopen voordat een aandeel zelf daadwerkelijk gaat dalen", zegt Ryan. 

Tot slot is je mentale gezondheid van groot belang. Beleggen is volgens Ryan psychologisch gezien zeer uitdagend. Hij vindt dat hij nog steeds beter kan worden in het omgaan met marktcycli en de daarmee samenhangende winsten en verliezen. De sleutel is om je emoties niet te laten bepalen door bewegingen op de markt. 

Daarom is Ryan onder de indruk van collega-belegger Gemy Zhou, die tweede werd in de beleggerscompetitie door gebruik te maken van een zelfgeschreven softwareprogramma dat namens hem handelt. Daardoor speelt de emotionele onrust die bewegingen op de markt met zich meebrengen, geen rol meer. En hoewel je waarschijnlijk niet in staat bent een zelfde soort programma te ontwikkelen, kan je wel de discipline van machines proberen over te nemen. 

Ryan raadt af om de strategie van een andere belegger proberen na te bootsen, omdat iedereen anders handelt. Begin gewoon met beleggen en leer van je fouten, zegt hij. De markt zal je leren hoe je zelf geld kan verdienen. En als je verlies lijdt, levert dat belangrijke lessen op. Je zult ook ontdekken dat beleggen je persoonlijkheid steeds een beetje verandert. 

"Ik dacht toen ik van mijn vader aan het leren was altijd dat er maar een manier van beleggen was en dat zijn stijl de enige manier was om veel geld te verdienen", zegt Ryan. "Maar later bleek dat de stijl van mijn vader niet goed bij mij paste en ik gewoon mijn eigen manier moest vinden."

LEES OOK: Dit zijn 3 psychologische valkuilen waar veel beleggers intrappen